Label

Aktiviti (1) Cerpen (2) discuss (3) filem (1) gosip (1) health (3) how (3) Islam (17) MY DIARIES (9) nukilan (2) petua (1) politik (1) semasa (1) sharing is caring (1)

Rukun Iman

Ertinya bagi meningkatkan batas batas KEIMANAN serta keyakinan dan kepercayaan kepada Tuhan.

PERCAYA KEPADA ALLAH S.W.T.
Dengan iman, kita membulatkan keyakinan dan menundukkan diri serta hati kita hanya kepadaNya sahaja. Secara positif kita menuju Tauhid yang semurni murninya dan secara negatif kita menolak segala bentuk pemujaan kepada selain ALLAH S.W.T.

PERCAYA KEPADA MALAIKAT
Dengan iman kita memparcayai adanya makhluk ghaib yang bernama malaikat yang menjalankan tugasnya mengikut perintah Allah.Secara positif kita percaya kepada alam ghaib yang ditegaskan oleh Allah dan secara negatif kita menolak segala bentuk benda ghaib yang tidak dinyatakan Allah.

PERCAYA KEPADA KITAB KITAB
Dengan beriman kepada kitab kitab suci, kita mempercayai adanya kitab kitab Allah yang memimpin manusia, yang ditutup dan diakhiri dengan kitab AL-QURAN.
PERCAYA KEPADA NABI NABI DAN RASUL RASUL
Dengan beriman kepada Nabi -Nabi dan Rasul-Rasul, kita mempercayai adanya manusia pilihan yang diutuskan oleh Allah untuk memberi petunjuk, yang diakhiri oleh Nabi Muhammad S.A.W.

PERCAYA KEPADA HARI KIAMAT
Dengan iman, kita mempercayai bahawa disebalik kehidupan di dunia yang fana ini masih ada lagi kehidupan yang abadi dan lagi berkekalan iaitu sutu tempat penentuan kedudukan manusia samada di syurga atau neraka.
PERCAYA KEPADA QADA' DAN QADAR
Dengan beriman kepad qada' dan qadar, kita mempercayai bahawa disamping kita berusaha dan merancang akan kehidupan didunia ini. Allah telah menentukan segala sesuatu itu dan terletak didalam kekuasaanNya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan